Menu

Ιστορική Διαδρομή

Στον Πολιχνίτο εμφανίζεται από τη δεκαετία του 1860 και ανώτερη εκπαίδευση με τη λειτουργία της Ελληνικής Σχολής (Σχολαρχείο), χωρίς να αποκλείεται και προγενέστερη λειτουργία της. Το πιστοποιούν οι ίδιες με τη Σχολή θηλέων ιστορικές πηγές. Η σχολή ήταν τριτάξια και συμπλήρωνε την ήδη προ δεκαετιών λειτουργούσα τετρατάξια Δημοτική σχολή αρρένων, προσφέροντας εξαιρετικές για την εποχή εκπαιδευτικές υπηρεσίες στον Πολιχνίτο και σε όλη τη γύρω περιοχή. Αρκετοί από τους μαθητές της συνεχίζουν τις σπουδές τους εγγραφόμενοι στη Β’ τάξη του Γυμνασίου της Μυτιλήνης.(1907-08).

Η Ελληνική σχολή του Πολιχνίτου συνέχισε τη λειτουργία της έως το έτος 1918 οπότε μετατράπηκε σε ΄΄Ημιγυμνάσιον΄΄δύο τάξεων. Το σχολικό έτος 1914-15 στη Γ’ τάξη του Ελληνικού σχολείου (αντίστοιχη της Β’ τάξης του εξαταξίου Γυμνασίου) φοιτούσαν 26 μαθητές και μαθήτριες και στη Β’ τάξη (Α’ Γυμνασίου) 34, χωρίς τη συμμετοχή μικρασιατών προσφύγων μαθητών. Το επόμενο σχολικό έτος οι μαθητές και οι μαθήτριες του έφταναν τους 52 με Διευθυντή τον Π. Κουτρή και ανάμεσα τους φοιτούσαν αυτή τη φορά δύο μικρασιάτες μαθητές καταγόμενοι από τις Κυδωνίες και το Οδεμίσι.

Κατά το σχολικό έτος 1918-19 όπως προαναφέρθηκε, το σχολείο μετατράπηκε σε 2/τάξιο Ημιγυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο λειτούργησε ως Μικτό με 49 μαθητές και μαθήτριες και Διευθυντή τον ίδιο.

Το σχολικό έτος της Μικρασιατικής καταστροφής ο αριθμός του μαθητικού του δυναμικού είχε αυξηθεί ιδιαίτερα. Μεταξύ των 84 μαθητών και μαθητριών του, φοιτούσαν και 5 προσφυγόπουλα από τα οποία τα 4 καταγόταν από τη Σμύρνη και διέμεναν ανά δύο στη Βρίσα και στον Πολιχνίτο. Το έτος 1947 μετατράπηκε σε τριτάξιο Γυμνασιακό παράρτημα Αρρένων του Γυμνασίου της Μυτιλήνης.

Μετά, το πρώτο διδακτήριο του Πολιχνίτου στεγάστηκε από το έτος 1920, στο παλιό ανακαινισμένο τουρκικό τζαμί.

Αστικόν Σχολείον

Ένα ακόμη σχολείο της Μέσης (Δ/θμιας) εκπαίδευσης, Αστικό, λειτούργησε προπολεμικά στον Πολιχνίτο. Τα Αστικά σχολεία, ιδρύθηκαν με το νόμο 5874/1933 και η λειτουργία του προβλεπόταν και από το νόμο 770 του 1937, που τα καθιέρωνε ως πεντατάξια για μαθητές της Δ’ Δημοτικού, προσφέροντας όμως ΄΄γενικήν μόρφωσιν ανάλογον προς την υπό των αντιστοίχων σχολείων μέσης εκπαιδεύσεως΄΄ και η λειτουργία τους συμπληρώθηκε με το νόμο 1800/1939.

Το Αστικό σχολείο του Πολιχνίτου πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1937-38 ως 3/τάξιο Αρρένων (Α, Β, Γ) με 104 μαθητές. Με κατεύθυνση την επαγγελματική εκπαίδευση, το σχολείο δεν βοήθησε σημαντικά στη μόρφωση των νέων της εποχής του.

Το σχολικό έτος 1939-40 λειτούργησε ως μικτό-μονοτάξιο (Α’ τάξη) με 36 μαθητές και μαθήτριες και Διευθυντή τον Δ. Παναγιωτόπουλο. Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας έδωσε και αυτό με τη σειρά του τη θέση του στο Γυμνασιακό Παράρτημα Πολιχνίτου.


Αναδημοσίευση από πόνημα του
κ. Δημητρίου Μ. Μπούμπα Σχολικού Συμβούλου
΄΄Πετρόκτιστα διδακτήρια της Νοτιοανατολικής Λέσβου΄΄
Μυτιλήνη 2008

 

Νέα | Ιστορική Διαδρομή | Φωτογραφίες | Δραστηριότητες | Links | Επικοινωνία

2013-2014 Γυμνάσιο Πολιχνίτου